Fruktozamina

Fruktozamina tak jak hemoglobina glikowana służy do retrospektywnej oceny stężenia glukozy we krwi.

Fruktozamina:

  • Powstaje przez nieenzymatyczną glikozylację białek gł. albuminy
  • Stopień glikacji jest proporcjonalny do stężenia glukozy w osoczu białka
  • Fruktozamina odzwierciedla średni poziom glukozy w trakcie 2-3 tygodni

Kiedy preferowane jest oznaczanie fruktozaminy zamiast hemoglobiny glikowanej

  • Choroby współistniejące mające wpływ na czas przeżycia erytrocytów- choroby wątroby, niewydolość nerek, anemia hemolityczna, HIV, anemia z niedoboru żelaza, anemia aplastyczna
  • Talsemie lub hemoglobinopatie
  • Szybkie zmiany schematu leczenia
  • Stosowana jest w cukrzycy ciążowej, ostrej

Co wpływa na wyniki fruktozaminy :

  • Duże dawki kwasu askorbinowego
  • Nadczynność tarczycy
  • Hemoliza

Podwyższone wyniki są przy podwyższonych poziomach mleczanów.

3 Comments

  1. Diag

    Dwa male blady. Zamiast ,nieenzymatyczna glikozylacja, powinno byc tylko glikacja bez nieenzymatyczna. Bo z definicji glikacja to nieenzymatyczny proces (maslo maslane).
    Oraz glikozylacja jest procesem enzymatycznym.

  2. diag

    Dwa małe błędy. Zamiast „nieenzymatyczną glikozylację” powinno być same glikację. Z definicji wynika, że glikacja jest procesem nieenzymatycznym ( masło maślane)
    Po drugie nie glikozylacja, która jest enzymatyczna tylko glikacja.

Dodaj komentarz