Fruktozamina tak jak hemoglobina glikowana służy do retrospektywnej oceny stężenia glukozy we krwi.
Fruktozamina:
- Powstaje przez nieenzymatyczną glikozylację białek gł. albuminy
- Stopień glikacji jest proporcjonalny do stężenia glukozy w osoczu białka
- Fruktozamina odzwierciedla średni poziom glukozy w trakcie 2-3 tygodni
Kiedy preferowane jest oznaczanie fruktozaminy zamiast hemoglobiny glikowanej
- Choroby współistniejące mające wpływ na czas przeżycia erytrocytów- choroby wątroby, niewydolość nerek, anemia hemolityczna, HIV, anemia z niedoboru żelaza, anemia aplastyczna
- Talsemie lub hemoglobinopatie
- Szybkie zmiany schematu leczenia
- Stosowana jest w cukrzycy ciążowej, ostrej
Co wpływa na wyniki fruktozaminy :
- Duże dawki kwasu askorbinowego
- Nadczynność tarczycy
- Hemoliza
Podwyższone wyniki są przy podwyższonych poziomach mleczanów.
Dwa male blady. Zamiast ,nieenzymatyczna glikozylacja, powinno byc tylko glikacja bez nieenzymatyczna. Bo z definicji glikacja to nieenzymatyczny proces (maslo maslane).
Oraz glikozylacja jest procesem enzymatycznym.
Dwa małe błędy. Zamiast „nieenzymatyczną glikozylację” powinno być same glikację. Z definicji wynika, że glikacja jest procesem nieenzymatycznym ( masło maślane)
Po drugie nie glikozylacja, która jest enzymatyczna tylko glikacja.
Poprawię jak wrócę, bo dziś już nie myślę